Menu

Zasmakuj Kuchni

Kulinarnie, inspirująco, z pomysłem na każdy smakowity dzień.

Filety z mintaja w złotej panierce

zasmakujkuchni

20160923_123649

 

20160923_123618

Mrożone filety z ryb można kupić w każdej chwili, całosezonowo. Wiadomo, że najlepsze są ryby świeże, ba! prosto od rybaka cudo, ale wiemy jak jest. Nie każdy ma czas i możliwości, by taką rybę na obiad mieć. Można kupić tuszki lub filety i także czerpać to co dobre.

Należy dobrze odmrozić i usmażyć takiego fileta.

Warto pamiętać, aby taka odmrożona ryba nie rozwalała się na patelni. W tym celu należy:

- posiadać dobrą, nie zniszczoną patelnię, inaczej ryba będzie przywierać  i przyklejać się;

- używać dobrego oleju lub masła klarowanego;

- rozmrozić rybę w lodówce, może nawet na sicie;

- odmrożoną rybę wyjętą z lodówki tuż przed smażeniem należy bardzo dobrze odcisnąć z wody i ułożyć dodatkowo na papierowym ręczniku.

Ja tak zawsze postępuje i moje smażone filety są pysznie chrupiące z zewnątrz, miękkie i soczyste w środku i co najważniejsze, nie rozpadają się.

Składniki:

  • 8 mrożonych filetów mintaja
  • około pół szklanki bułki tartej + 2 łyżki mąki do panierki
  • 2 duże jaja
  • sól, pieprz, majeranek
  • kilka plasterków cytryny
  • olej do smażenia lub masło klarowane
  • papierowy ręcznik

Jak przygotować?

Dobrze odmrożone, odciśnięte z nadmiaru wody i ułożone na ręczniku papierowym filety przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Na patelni dobrze rozgrzewamy tłuszcz, dzięki czemu panierka nie zostanie nam na patelni.

W talerzu roztrzepujemy jajka, doprawiamy jeszcze co nie co solą i pieprzem. W osobnym talerzu mieszamy bułkę tartą i mąkę. Gdyby zabrakło dodajcie, ja prawie zawsze robię "na oko" i wystarcza.

Smażcie na rumiano z obu stron. Możecie trochę przykręcić gaz, tak żeby się smażyło na średnim ogniu. Z jednej strony smażcie dłużej, a gdy przekręcicie na drugi bok nieco krócej.

20160923_115419

 

20160923_115630

Do tego ziemniaczki, ryż, kasza, surówka, buraczki, kapusta kiszona, plasterki cytrynki i obiad gotowy!

A jaki pyszny!;D

Smacznego rybnego:)

20160923_123658

 

Soczysty kurczak pieczony

zasmakujkuchni

Fotolia_109282707_Subscription_Monthly_XXL__Kopia

Idealny kurczak to ten aromatyczny, dobrze doprawiony, soczysty w środku z chrupiącą skórką.

Aby był soczysty zawsze dodaję cytrynę i wcześniej marynuję mięso przez kilka godzin, a nawet całą noc w przyprawach i oleju.

Ten kurczak zawsze wychodzi idealny, pyszny, mięciutki w środku. Wystarczą tylko ziemniaki, gotowane lub pieczone, jakaś surówka i cudny syty obiad gotowy;D Albo na szybko świeża bagietka i wystarczy!;D Bagietką, której części moczymy w sosie powstałym podczas pieczenia...cudo.

Składniki:

  • cały kurczak +/- 2 kg
  • 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy:
  • sól, świeżo zmielony pieprz, słodka i ostra mielona papryka, lubczyk, majeranek
  • 4 ząbki czosnku ze skórką - nie obieramy, w skórce jest najwięcej aromatu
  • połowa cytryny
  • 1,5 szklanki wody do naczynia żaroodpornego do pieczenia

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać olejem i ponacierać w mięso wszystkie złączone przyprawy. Na dno naczynia wlać wodę, kurczak podczas pieczenia nie wyschnie. Połowę cytryny pokroić w plastry i razem z czosnkiem wrzucić do wody wokół kurczaka. Odstawić na kilka godzin bądź chociaż na pół godziny. Wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączą. Jeśli chcecie wodę możecie dolać przed samym pieczeniem - to w zależności na ile odstawicie go w marynacie. Jeśli na kilka godzin to wlejcie wodę później, przed pieczeniem.

Piekarnik rozgrzać do temp. 190 C i piec na środkowej półce bez termoobiegu przez około 1,5 godziny. Kurczaka polewam co kilkanaście minut wytapiającym się z niego sosem / wodą, którą wlałam. Dzięki temu kurczak ma piękną, złocistą i chrupiącą skórkę. Podobnie zawsze postępuję z kaczką.

Niektórzy pieką mięso z termometrem (koszt: około 10 - 15 zł). Wtedy taki kurczak powinien mieć blisko 85 C w jego środkowej, największej części mięsa.

Po upieczeniu kurczaka zostawcie go na kilka minut do odpoczęcia, soki zostaną razem z nim, a mięso będzie przepysznie soczyste.

Smacznego:)

 

 

 

 

Kakaowe naleśniki z mąki ryżowej

zasmakujkuchni

20160921_143815

Dobre rozwiązanie dla tych, którzy nie mogą jeść glutenu, pszenicy, żyta, itp.

Zrobiłam je w wersji na słodko, dodałam kakao, by nabrały pięknego brązowego koloru, podałam je z lodami o smaku caffe latte i posypałam zmielonymi orzechami z dodatkiem nerkowców. Czyż to nie zdrowe słodkości? Polecam;)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 + ewentualnie ciut więcej "na oko" szklanki wody gazowanej (lub mleka)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 3 - 4 łyżki dobrego kakao, ciasto ma nabrać ładnego brązowego koloru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Połącz za pomocą miksera lub drewnianą łopatką wszystkie składniki.

Ciasto powinno być lekko lejące:

20160921_134831

 

Dodajcie kakao, dobrze wymieszajcie. Na patelni rozgrzej małą ilość oleju, smaż naleśniki.

20160921_142918

20160921_143201

Niektóre zrobiłam z mocno chrupiącymi brzegami, aż trudno było je zawijać bo się łamały, ale lubię i takie;) Na zdjęciu wyżej właśnie takiego widać, jest prawie sztywny, ale miękki w środku.

Można podawać na słodko z lodami, konfiturami, powidłami lub wytrawnie z serkiem śmietankowym z dodatkiem soli, pieprzu i drobno posiekanego szczypioru.

Smacznego ;)

© Zasmakuj Kuchni
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci