Menu

Zasmakuj Kuchni

Kulinarnie, inspirująco, z pomysłem na każdy smakowity dzień.

Bakłażany faszerowane sosem bolognese i pieczarkami

zasmakujkuchni

20160813_162730

Bardzo syte i wyśmienite danie. Dzięki dodaniu pieczarek smażonych na maśle wraz z lubczykiem i słodką papryką farsz jest niezwykle aromatyczny.

Wydrążone bakłażany podpiekłam wcześniej w piekarniku, dzięki czemu zmiękły i nabrały pięknego zapachu.

20160813_162705

Co potrzebujemy?

  • 3 bakłażany (przekrojone wzdłuż i wydrążone z miąższu)
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 10 pieczarek
  • 3 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 2 średnie pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • masło klarowane do smażenia
  • tarty żółty ser do posypania faszerowanych bakłażanów
  • sól, pieprz, oregano, lubczyk, papryka słodka i ostra - wedle uznania
  • vegeta natur - do przyprawienia mięsa

Jak przyrządzić?

Na rozgrzanym maśle podsmaż pokrojone w cienkie plasterki pieczarki z czosnkiem i cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę. Gdy zmiękną dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, koncentrat, passatę i świeże pomidory pokrojone w kostkę. Duś do połączenia składników. Dopraw do smaku przyprawami, dodaj cukier.

Bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż dłuższej części, wydrąż środek tak by utworzyć łódeczki, w które łatwo ułożysz mięsno - pomidorowy farsz. Rozgrzej piekarnik bez termoobiegu do 150C i podpiecz bakłażany na środkowej półce przez około 10 minut.

Na oddzielnej patelni podsmaż mięso, przypraw vegetą. Gdy zmieni kolor i będzie gotowe dodaj pomidorowo - pieczarkowy sos. Wszystko razem dobrze wymieszaj, chwilę podduś.

Bakłażany posyp lekko żółtym serem (zostaw jeszcze na wierzch). Następnie faszeruj mięsno-pomidorowym sosem bakłażany, posyp tartym serem. Piecz bez termoobiegu na środkowej półce w temp. 180C przez około 20-30 minut.

Życzę Wam smacznego:)

20160813_162751

20160813_1627452

Konfitura bananowa z kiwi, orzechami i kardamonem

zasmakujkuchni

Pyszna, zdrowa, domowa :)

20160822_2052131

 

Co jak co, ale domowe przetwory z własnej spiżarni są najlepsze. Ja jeszcze takiej nie mam, ale marzy mi się duża spiżarnia, w której na półkach układałabym swoje domowe łakocia, nie tylko te na słodko, lecz także te wytrawne:)

20160724_122614

W tej słodkiej konfiturze połączenie bananów z kiwi, kardamonem o cytrusowo-korzennym posmaku oraz z orzechami było strzałem w dziesiątkę. Konfitura jest delikatna, owocowa, wyczuwalny jest kardamon i orzechy. Nadaje się na śniadanie na poranną bagietkę, do ciasta, jako nadzienie do babeczek lub... (tak jak robi moja Mama) wyjadania go prosto ze słoika:)

Polecam Wam tą domową konfiturę z kilku względów:

- wiesz co jesz,

- dodajesz składniki i przyprawiasz wedle uznania,

- jest zdrowa, a słodycz zawdzięcza samym naturalnym składnikom,

- jest prosta w przygotowaniu i własnej roboty, a takie cieszą najbardziej:)

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany (są miękkie i słodkie i mają więcej witamin niż te twarde zielonkawe, choć takie też bardzo lubię:)
  • 3 kiwi
  • 3 jabłka
  • łyżka miodu
  • szczypta kardamonu i cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki mielonych orzechów włoskich lub laskowych - można kupić gotowe mielone lub samemu utłuc je tłuczkiem przez ściereczkę
  • 2 łyżki wody

Wykonanie:

W garnuszku połącz pokrojone w kostkę wszystkie owoce, dolej 2 łyżki wody, dodaj miód, sok z cytryny, przypraw. Duś na mniejszym ogniu bez przykrycia mieszając często, by nic się nie przypaliło. Gdy owoce zmiękną i konfitura zacznie się ładnie łączyć dodaj mielone orzechy, duś jeszcze chwilę, zmiksuj na gładko.

Wlej gorącą konfiturę do wyparzonych i dobrze wysuszonych słoiczków, zakręć szczelnie i ułóż na ściereczce do góry wieczkiem.

Gdy przestygną odwróć je i sprawdź czy wieczka są wklęsłe, jeśli nie lekko je wciśnij, same idealnie się ułożą.

20160724_122643

 

20160822_2053332

20160822_205318

 

20160822_2051472

Smacznego:)

Sałatka z wędzoną makrelą, jajkiem i oliwkami

zasmakujkuchni

20160722_133724

Zdrowa i - wbrew pozorom - szybka sałatka. Jest kolorowa, rybno - warzywna, bardzo smaczna.

Dodatkowego smaku dodaje jej świeża bazylia oraz aromatyczny sos miodowo-musztardowy z sokiem z cytryny, świeżo wyciśniętym z praski czosnkiem i oliwą z oliwek.

Na śniadanie, kolację czy przekąską w ciągu dnia idealna! Porcja energii i zdrowia, jaką w naszej rodzinie lubimy najbardziej:)

A gdy jesteście na jakimkolwiek wyjeździe na urlopie zabierzcie ją ze sobą na kolację na koc na plażę, nad jezioro, na biwak i zajadajcie się nią w gronie najbliższych. Wystarczy kawałek bagietki i danie gotowe.

20160722_133717

Składniki:

  • 1 cała wędzona makrela obrana z ości
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie fety w kostce
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • puszka czerwonej fasoli
  • garść wydrylowanych czarnych i zielonych oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 4 suszone pomidory
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sos:
  • 1,5 łyżki musztardy
  • 1,5 łyżki dowolnego miodu
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny (lub z pomarańczy)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Jak przyrządzić?

Do dużej miski układaj: pokrojone na pół pomidorki, jajka w ćwiartki, cebulę pokrojoną w drobne piórka, suszone pomidory w kostkę oraz całe oliwki. Dodaj odsączoną z sosu czerwoną fasolę oraz fetę. Wymieszaj delikatnie, dodając listki świeżej bazylii i kawałki makreli.

Zrób sos: do miseczki wlej musztardę, miód, sok z cytryny i oliwę z oliwek, połącz trzepaczką. Po tym czasie dodaj świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek (lub drobno posiekany), przypraw do smaku, wlej do sałatki, podawaj z bagietką.

20160722_133707

Smacznego zdrowego:)

 

© Zasmakuj Kuchni
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci