Menu

Zasmakuj Kuchni

Kulinarnie, inspirująco, z pomysłem na każdy smakowity dzień.

Rosół wołowy Magdy Gessler

zasmakujkuchni

 20170218_1207441

Dziś rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler znaleziony na stronie Smaki Życia. Pyszny, klarowany, jak u Mamy:) Zazwyczaj gotuję go popołudniu, najlepiej smakuje na drugi dzień z cienkim makaronem. Rosół podaję z koprem lub drobno posiekaną natką.

Smakiem dzieciństwa jest dla mnie taki rosół, na mięsie wołowym i drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków.

Składniki: 

  • 500 g wołowiny
  • 1 kurczak
  • 6 marchewek
  • 6 pietruszek
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek lubczyku
  • łyżka pieprzu
  • 5 goździków
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • sól

Przygotowanie rosołu:

Wszystkie warzywa i mięso umyć. Cebulę opalić (można w plastrach na suchej patelni skarmelizować lub na palniku na kuchence). Mięso pokroić. Warzywa obrać i pokroić. Mięso i warzywa (bez natki i świeżego lubczyku) zalać zimną wodą filtrowaną (musi być smaczna), dodać przyprawy i nie solić. Zostawić na małym ogniu na 3 godziny. Posolić, dodać natkę i lubczyk i „pyrkać” jeszcze pół godziny do godziny. Rosołu nie można gotować, trzeba sprawić, żeby powolutku „pyrkał”. Odcedzić po ostudzeniu. Jeżeli ma być chudy: odcedzony rosół mocno schłodzić i zdjąć tłuszcz. Nie cały, bo dużo smaku jest rozpuszczonego właśnie w tłuszczu!

Jeżeli rosół ma być klarowny, do zimnego przecedzonego rosołu dodać 2 białka kurze i powoli podgrzewać mieszając. Przecedzić przez gazę. Ja jednak nie robiłam tego kroku, rosół wspaniały.

Warzywa i mięso użyć do farszów lub zjeść z sosem musztardowym lub chrzanowym. Warzywa świetnie nadają się do sałatki jarzynowej.

Smacznego:)

© Zasmakuj Kuchni
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci