Menu

Zasmakuj Kuchni

Kulinarnie, inspirująco, z pomysłem na każdy smakowity dzień.

Makaron z sosem pomidorowym i mascarpone

zasmakujkuchni

 20170814_1424461

Makarony uwielbiamy i jeśli tylko przyjdzie okazja to wykorzystuję różne sosy pomidorowe, te domowe jak i kupne, np. pomidory z puszki lub passatę i przygotowuję makaron z sosem pomidorowym. W sezonie wybieram świeże pomidory z bazarku lub dobrego sklepu. Zawsze dodaję lubczyk, który świetnie podkreśla smak pomidorów. Sosy z pomidorów do makaronów przesmażam czasem na maśle, nadającemu pomidorom niesamowitego aromatu. Dodaję do sosu fetę, sery pleśniowe lub fasolkę z puszki i jest! Jest inaczej! I jak zawsze smacznie, rodzinnie.
Taki sos pomidorowy przesmażony na maśle wspaniale smakuje z makaronami bądź jako sos do gołąbków z dużą ilością kopru. Polecam!

Składniki:

  • 1 duży pomidor
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki wody
  • papryka słodka i słodka, lubczyk, cząber, oregano, sól, pieprz, łyżka startego żółtego sera
  • łyżeczka mascarpone lub śmietany 12%
  • oliwa z oliwek
  • do podania: makaron spaghetti, parmezan i natka

Przygotowanie:

Na oliwie z oliwek podsmażam drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaję pokrojone w kostkę pomidory, duszę parę minut aż pomidory lekko się rozlecą. Dodaję wodę, serek (lub śmietanę), przyprawiam, mieszam.

Podaję z ugotowanym makaronem, posypuję serem i natką.

Smacznego;)

© Zasmakuj Kuchni
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci