Menu

Zasmakuj Kuchni

Kulinarnie, inspirująco, z pomysłem na każdy smakowity dzień.

Placki z kiełbasą i pomidorami

zasmakujkuchni

 20170702_0939242

Placki, omlety, fritaty, naleśniki i podobne smażone czy pieczone placki to moje specjalności. Szybkie przygotowanie, dodatkowy atut, kilka minut w kuchni a cały stos smacznych placków gotowy. Wspaniałe z dipami! Takie ciasta można faszerować dowoli warzywami, mięsem, grzybami, przyprawami, serami. Wersje na słodko także wspaniałe - z owocami, słodkim twarogiem.

Placki z kiełbasą i pomidorami to nieduże placuszki z przyprawami i cebulą smażone na oleju. Podaję je z sosem pomidorowym. Smakują na zimno i ciepło.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 2 małe jaja
  • cebula
  • kawałek kiełbasy, wędliny
  • pomidor
  • majeranek, lubczyk, ostra papryka, sól, pieprz
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

W misce mieszam rózgą mąkę z mlekiem i jajkami. Kiełbasę, pomidora i cebulę kroję w kosteczkę. Dodaję do ciasta, przyprawiam, dodaję łyżeczkę proszku do pieczenia, mieszam.

Na patelni rozgrzewam olej, smażę na złoto z obu stron, odsączam na papierowym ręczniku.

20170702_094001

 

 

© Zasmakuj Kuchni
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci