Menu

Zasmakuj Kuchni

Kulinarnie, inspirująco, z pomysłem na każdy smakowity dzień.

Makaron zapiekany z mięsem pod beszamelem

zasmakujkuchni

20170808_153410

Kolejne wielkie i smaczne gotowanie z Jamar!

Do przygotowania mojej zapiekanki wykorzystałam passatę tej polskiej firmy.

20170811_080016

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym zapiekana pod serem w sosie beszamelowym. Dużo ziół, wyczuwalne pomidory, świeże warzywa - pieczarki, pomidory, papryka, cebula, delikatny aromat gałki muszkatołowej, ostrej papryczki i curry.  Jest sycąco, prosto, smacznie, tak jak lubimy. Zapiekankę podaję ze świeżo skrojoną natką pietruszki, pasuje także rukola, lekko pikantna i orzechowa w smaku.

Zapiekankę można posypać bułką tartą wymieszaną z tartym serem, wierzch po upieczeniu będzie chrupiący. Taki mięsno-warzywny farsz świetnie nadaje się do przygotowania lasagne, wystarczy zamienić makaron na płaty do lasagne.

20170808_153428

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 400 g makarony świderki, zamiennie kokardki, kolanka, makaron krótki
  • 1 cebula
  • 2 duże pieczarki
  • 3 ząbki czosnku
  • połowa ostrej papryczki
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • 400 ml passaty, przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, tymianek, oregano, curry, lubczyk, słodka papryka
  • do posypania tarty żółty ser lub tarty parmezan
  • oliwa z oliwek

Sos beszamelowy:

  • 25 g masła (niecałe 2 łyżki)
  • 25 g mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 400 ml mleka
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie zapiekanki:

Makaron gotuję 2-3 minuty krócej niż na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewam oliwę. Warzywa myję, pieczarki i cebulę obieram. Kroję w kostkę wszystkie warzywa, czosnek, chili i cebulę drobno.

Na patelni podsmażam cebulę, chili i czosnek, po chwili dodaję resztę warzyw. Gdy zmiękną dodaję mięso, przyprawiam. Smażę około 10 minut mieszając. Dodaję passatę.

Przygotowanie sosu beszamelowego:

W rondlu roztapiam masło, dodaję mąkę, mieszam rózgą, następnie bardzo powoli wlewam (ciągle mieszając rózgą) mleko. Doprawiam do smaku.

W naczyniu do zapiekania układam warstwami: makaron, polewam lekko sosem beszamelowym i posypuję odrobiną tartego sera, układam mięsno-warzywny farsz, polewam beszamelem, i drugą warstwę tak samo, na wierzchu jest mięso posypane resztą sera. Całość dodatkowo posypuję świeżo zmielonym pieprzem. 

Zapiekam 10-12 minut w temp. 200 C grzaniem góra-dół (bez termoobiegu) aż wierzch się ładnie zarumieni.

20170808_153758

 

© Zasmakuj Kuchni
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci