Menu

Zasmakuj Kuchni

Kulinarnie, inspirująco, z pomysłem na każdy smakowity dzień.

Chrupiące kopytka z papryką

zasmakujkuchni

20170821_131740

Wspaniały dodatek do obiadu. Ziemniaki inaczej, tak mówiłam w dzieciństwie pomagając Babci wałkować rulony na stolnicy.

Smakują prosto z wody, polane sosem lub gulaszem z dodatkiem surówki. Także odsmażone, szczególnie na chrupko i podane z mięsem lub z warzywami. Uwielbiam je z gulaszem, bitkami, pieczoną kaczką lub z kotletem de volaille.
Najczęściej podaję z mięsem i ulubionymi dodatkami. Jeśli jest to gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem.

I choć jest przy nich trochę pracy to naprawdę warto! Ja je w takiej wersji uwielbiam!

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Warzywa psiankowate 2017:

Warzywa psiankowate 2017

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • sól
  • pieprz, słodka i ostra papryka

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i ugniatamy na gładko. Dodajemy jajka, obie mąki i zagniatamy.
  2. Większą deskę, blat lub stolnicę oprószamy mąką, ciasto dzielimy na 4.
  3. Z każdej części formujemy / rolujemy wałek, kroimy skośnie na mniejsze kawałki.
  4. Kopytka wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy od wypłynięcia ok. 1 minuty, wyjmujemy cedzakiem.
  5. Ostudzone lub na drugi dzień (kiedy odpoczną) smażę na gorącym oleju, naprawdę niewielkiej ilości. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem i obiema paprykami. Smażę na chrupko z obu stron.

Smacznego:)

© Zasmakuj Kuchni
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci