Menu

Zasmakuj Kuchni

Kulinarnie, inspirująco, z pomysłem na każdy smakowity dzień - witaj w kuchni Ani!

Zupa krem z białych warzyw

zasmakujkuchni

20170523_133835

Zupy krem są coraz bardziej popularne, także w naszym domu. Mają gładką konsystencję, mogą być bardziej gęste lub mniej, na bulionie, wodzie, mleku lub śmietance, do woli. Najbardziej w takich zupach lubię to, że oprócz tego, iż są zdrowe i zazwyczaj w 100% warzywne to do tego bardzo lubią je dzieci, są bezpieczne dzięki gładkiej konsystencji. W takiej porcji można przemycić dziecku wiele cennych składników, a samo danie dobrze zaspokaja głód. Biorąc dokładkę nie musimy przygotowywać drugiego dania, zupa jest dość syta.

20170523_133852

Jedne z moich ulubionych zup kremów to pomidorowa z parmezanem i bazylią, cebulowa z grzankami, łososiowa, dyniowa i zupa krem z białych warzyw, którą dziś wrzucam do naszego rodzinnego menu.

Ziemniaki dodają gęstości zupie, to ile bulionu / wody dodacie zależy na końcu do Was. Ja najczęściej po zmiksowaniu widzę ile mogę jeszcze dolać, robię to na oko, więc i w przepisie konkretnie nie podaję ile ma być dokładnie bulionu / wody. Zamiast śmietanki możecie dodać mleka.

Gotową zupę można udekorować natką pietruszki, szczypiorem, bazylią, parmezanem, świetnie pasują także chipsy z warzyw, np. z pietruszki lub selera.

Składniki:

  • 4 pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 2 nieduże selery
  • 1 nieduży kalafior
  • 1 kalarepa
  • 2 pory - tylko biała część
  • 3 ząbki czosnku
  • bulion warzywny lub woda - w zależności jaką konsystencję lubicie tyle dodajcie, na początku tak by przykryły lekko ponad warzywa w garnku, potem po zmiksowaniu wedle uznania razem ze śmietanką
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa - szczypta, do smaku, wedle uznania
  • śmietanka 18% - szklanka, półtorej lub wg uznania
  • liść laurowy, ziele angielskie

 Przygotowanie:

1. Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w średniej wielkości kostkę. Masło wrzucamy do głębszego garnka. Gdy się roztopi, podsmażamy na nim pietruszki, selera, kalarepę i ziemniaki.

2. Po chwili dodajemy różyczki kalafiora i białe części pora pokrojone w plastry. Na samym końcu wrzucamy posiekany czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę.

3. Następnie zalewamy nasze warzywa rosołem, dodajemy ziele i liść (dodadzą delikatnego dodatkowego aromatu). Przykrywamy i gotujemy przez około 25 minut na wolnym ogniu.

4. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy liść, zupę miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej, wszystko do smaku, wedle uznania. Na końcu dodajemy śmietankę, dobrze wymieszamy, gdy zupa jest za gęsta dolewamy więcej bulionu, miksujemy i sprawdzamy konsystencję, doprawiamy do smaku gdy zajdzie potrzeba.

Smacznego:)

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

© Zasmakuj Kuchni
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci