Menu

Zasmakuj Kuchni

Kulinarnie, inspirująco, z pomysłem na każdy smakowity dzień.

Sałatka z twarogiem i pestkami dyni

zasmakujkuchni

20170308_103012

Po takie sałatki chętnie sięgam o każdej porze dnia, szczególnie wiosną i latem. Są lekkie i mogę do nich dodać warzywa, które pięknie pachną słońcem i smakują jak powinny. Przygotowanie nie zabiera wiele czasu, a efekt jest smaczny, zdrowy i zaspokaja głód. Możecie polać ją oliwą z oliwek, olejem lnianym bądź domowym winegretem. Propozycja śniadania, podwieczorka lub kolacji. Zabierzcie ją do pracy, doda Wam energii, nabierzecie witamin ale nie odczujecie uczucia niezdrowej pełności. Uzupełniającą przekąską będzie pieczywo pełnoziarniste lub (kto się jej nie oprze!) świeżutka ciepła i chrupiąca bagietka.

Do takiej sałatki możecie dodać świeżego ogórka lub paprykę, przyprawić ziołami. Sałatka jest z dodatkiem pestek dyni, możecie zamiennie dodać sezam, pestki słonecznika, a nawet suszone owoce.

Smacznego:)

Składniki:

  • dwie spore garści mixu sałat
  • kilka koktajlowych pomidorków
  • 1 nieduża cebula
  • kilka łyżek twarogu półtłustego
  • 2 łyżki uprażonych lekko na suchej patelni pestek dyni
  • sól, pieprz, mielona ostra papryka, oregano
  • kilka kropel oliwy z oliwek / oleju lnianego / winegretu

Przygotowanie:

  1. W misce układamy sałaty, dodajemy resztę składników, tj. przekrojone na pół pomidorki, cebulę w cienkie talarki/krążki, pokruszony twaróg, pestki dyni, mieszamy, przyprawiamy, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Gotowe!

© Zasmakuj Kuchni
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci