Menu

Zasmakuj Kuchni

Kulinarnie, inspirująco, z pomysłem na każdy smakowity dzień.

Mizeria

zasmakujkuchni

20170608_133649

20170608_133612

Najlepsza klasyczna mizeria, którą chyba każdy z Was zna, czyli sałatka ze świeżych ogórków.

Pyszna i lekka, bo na jogurcie naturalnym, choć tą ze śmietaną nie pogardzimy (taką zajadałam się od najmłodszych lat). Dziś robię raz tak raz tak, szczególnie latem wybieram jogurt, jest lekko, tak jak lubię.

Ciekawostka i mamy dip grecki: do wersji na jogurcie wystarczy dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka i czosnek, przyprawić i powstaje aromatyczny sos do dań grillowych, smażonych lub pieczonych - tzatziki.

Niektórzy robią mizerię w wersji wytrawnej - sól, pieprz, czasem kilka talarków chili (dla urozmaicenia i dodania ostrości), inni na słodko przełamując smak mizerii cukrem, tak jak ja dziś - akurat cukrem pudrem, nieduża ilość, jest w sam raz. Mizeria wspaniale smakuje z mięsem wieprzowym, wołowym lub drobiem. Kotlety wraz z ziemniakami, w sezonie z młodymi ziemniakami w towarzystwie świeżego koperku bardzo chętnie i często widziane na naszym rodzinnym stole:) Domowo, tradycyjnie, bez kombinowania, sprawdzona kuchnia Babci zawsze się sprawdzi.

Jeśli macie ochotę możecie urozmaicić mizerię szczypiorem lub porem. Niektórzy nie wyobrażają sobie mizerii bez cebuli, taką wersję też jadłam i jest bardzo smaczna, polecam każdą wariację, nawet z chili, na maślance lub kefirze, zawsze wychodzi świeżo i smacznie, zawsze znika ze stołu.

Składniki:

  • 2 zielone ogórki
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
  • płaska łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie:

  • ogórki obieram, ścieram na skośnej tarce lub cienko kroję w plasterki,
  • mieszam w misce razem z jogurtem, doprawiam do smaku.

Smacznego:)

© Zasmakuj Kuchni
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci