Menu

Zasmakuj Kuchni

Kulinarnie, inspirująco, z pomysłem na każdy smakowity dzień - witaj w kuchni Ani!

Marchewka zasmażana

zasmakujkuchni

20170508_134842

Marchewka zasmażana bez zasmażki.

Idealne zdrowe warzywo na ciepło lub na zimno, dziś jako dodatek do obiadu. Znacie ją pewnie jako dodatek do tradycyjnego niedzielnego obiadu: mielone, ziemniaki i marchewka. Pycha!

Marchewka pięknie pachnie masłem. To smaczna potrawa, do której możecie także dodać mrożony groszek.

Jeśli marchewka będzie już gotowa możecie użyć dawnej tradycyjnej zasmażki zrobionej z mąki (2 łyżki masła, łyżka mąki i łyżka wody, przesmażyć na maśle mąkę wymieszaną z wodą i dodać do marchewki), ja jednak tego nie robię.

 

20170508_134808

Składniki:

  • 5 średnich marchewek
  • 6 łyżek wody
  • sól, cukier i szczypta pieprzu do smaku
  • niewielka ilość masła

Przygotowanie:

Marchewkę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię na roztopione masło (lub do garnka), wlewamy wodę. Dodajemy przyprawy. Dusimy marchewkę na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając.

Danie można odgrzewać, należy uważać tylko by się nie przypaliła.

Smacznego :)

© Zasmakuj Kuchni
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci