Menu

Zasmakuj Kuchni

Kulinarnie, inspirująco, z pomysłem na każdy smakowity dzień - witaj w kuchni Ani!

Gołąbki z mięsem i kaszą jaglaną

zasmakujkuchni

20170120_161842

Najlepsze gołąbki pamiętam z kapusty włoskiej i mięsa wołowego z dodatkiem wieprzowiny jakie robiła moja Babcia.

Dziś od wielu lat przygotowuję gołąbki z różnymi farszami, i nie tylko z kapusty włoskiej, ale także białej. Wcześniej ją obgotowuję i wykrawam stwardniałe części z głąba.

Gołąbki można po zwinięciu spiąć wykałaczką dzięki czemu będą się trzymały. Można jednak tego nie robić dobrze je zwijając i ścisło układać w garnku (mamy pewność, że nikt nie trafi na wykałaczkę w daniu, która może pojawić się w najmniej oczekiwanym momencie..).

Na dnie garnka zazwyczaj układam zewnętrzne liście kapusty, niezależnie jaka jest to kapusta. Gołąbki nie przypalą się, przejdą także dodatkowo pięknym aromatem kapusty.

Dziś mięsne gołąbki z dodatkiem pysznej i zdrowej kaszy jaglanej. Takie gołąbki zawsze podaję z sosem pomidorowym, w którym znajdę kawałki świeżego pomidora (czasem dodaję także sparzone kawałki papryki), posypuję koperkiem i podaję tradycyjnie z ziemniakami. Już dziś życzę Wam smacznego:) Ja uwielbiam gołąbki!

20170120_161746

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 40 dag mięsa wołowego gotowanego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 główka kapusty białej lub włoskiej
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra i łagodna, majeranek
  • świeży drobno posiekany koperek

Przygotowanie:

Gotować kaszę około 15 minut, aby była lekko twarda.

Cebulę posiekać, mięso zmielić. Cebulę smażymy 4-5 minuty na oliwie, mieszamy z mięsem i ugotowaną kaszą.

Doprawić wszystko do smaku przyprawami. Liście kapusty sparzyć we wrzątku, nałożyć farsz i zawinąć.

Do garnka wlać oliwę i ułożyć gołąbki. Podlać 6 szklankami wrzącej wody. Przykryć i dusić na małym ogniu około godziny.

Przepis pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Kuchni Polskiej.

 

© Zasmakuj Kuchni
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci