Menu

Zasmakuj Kuchni

Kulinarnie, inspirująco, z pomysłem na każdy smakowity dzień - witaj w kuchni Ani!

Babka Wielkanocna piaskowa

zasmakujkuchni

20170416_070702

20170416_070739

Nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole. Od razu pokazuje jakie święta właśnie nadeszły. Wersji jest mnóstwo. Można przygotować ją z dodatkiem żurawiny lub rodzynek, udekorować czekoladą, polewą i obsypać bakaliami, płatkami migdałów.

Ciasto piaskowe to połączenie obu mąk w stosunku 1:1: pszennej i ziemniaczanej. Wychodzi delikatna i puszysta, a dzięki dodaniu aromatowi pomarańczowo - cytrynowego dodatkowo bardzo aromatyczna.

Jest wiele wersji, wiele smaków, a Święta jedne - i łączy je jedno - smaczna i charakterystyczna w kształcie Babka Wielkanocna!

Smacznych Świąt Wam życzę!:)

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 2 łyżki oleju
  • masło do smarowania formy (pojemność formy 2,5 litra, wymiary około 25 x 10 cm)
  • do dekoracji: kandyzowana skórka z pomarańczy i płatki migdałów
  • lukier: szklanka cukru pudru + 2 łyżki mleka + kilka kropel aromatu pomarańczowego

Przygotowanie babki:

  1. Smaruję masłem formę.
  2. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam ze szczypta soli na sztywno.
  3. Stopniowo do ubitych białek dodaję cukier cały czas mieszając.
  4. Następnie powoli dodaję żółtka i miksuję do połączenia się składników.
  5. Pod koniec dodaję 2 łyżki oleju i mieszam już łyżką, nie mikserem.
  6. Piekarnik nagrzewam do 180C.
  7. Delikatnie mieszam i dodaję powoli wymieszane oba rodzaje mąk i proszek do pieczenia. Pod koniec dodaję aromat cytrynowy.
  8. Gotowe ciasto wlewam do formy.
  9. Piekę 50 minut bez termoobiegu, grzaniem góra-dół. Gotową babkę wyjmuję z piekarnika, studzę w formie, wyjmuję i polewam polewą, dekoruję.

Przygotowanie lukru:

  1. Mieszam ze sobą energicznie cukier puder i mleko, dodaję aromat, polewam babkę i posypuję skórką i migdałami.

20170416_070751

Smacznego! (przepis pochodzi z gazety TeleTydzień, kwiecień 2017, lekko go zmodyfikowałam zamiast 4 czubatych łyżek majonezu dodałam 2 łyżki oleju).

Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

 

© Zasmakuj Kuchni
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci