Menu

Zasmakuj Kuchni

Kulinarnie, inspirująco, z pomysłem na każdy smakowity dzień - witaj w kuchni Ani!

Makaron z cukinią i białą fasolą

zasmakujkuchni

 20170308_143611

Warzywne, bezmięsne aromatyczne danie. Pięknie pachnie cukinią, suszonymi pomidorami. Dodatkowym atutem smaku całego dania jest świeży czosnek, lubczyk i fasola, która dodaje delikatności daniu.

Składniki:

  • 230 g makaronu wstążki (zamiennie świderki, kolanka, penne, inny krótki)
  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki białej fasoli z puszki
  • 2 suszone pomidory z oleju
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • przyprawy: vegeta natur, pieprz ziołowy, szczypta soli, lubczyk, majeranek, słodka i ostra papryka
  • opcjonalnie: łyżka przecieru pomidorowego
  • coś smacznego zielonego do posypania - u mnie obowiązkowo, natka, rukola, szpinak, liście rzodkiewki
  • opcjonalnie: tarty drobno dowolny ulubiony ser

20170308_143636

Przygotowanie:

  • Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż i kroimy na nie za grube półksiężyce.
  • Suszone pomidory, cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soli według przepisu na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów, przesmażamy na nich cebulę wraz z czosnkiem. Potem dodajemy cukinię i suszone pomidory, dusimy na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości.
  • Dodajemy fasolę, łyżkę przecieru, doprawiamy do smaku, chwilę jeszcze przesmażamy, łączymy z odcedzonym makaronem.

Smacznego:)

© Zasmakuj Kuchni
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci