Menu

Zasmakuj Kuchni

Kulinarnie, inspirująco, z pomysłem na każdy smakowity dzień.

Pasztet cielęcy

zasmakujkuchni

20161227_145902

Pasztety dotarły do nas z kuchni francuskiej. Pate przygotowywany ze zmielonego mięsa, warzyw, ryb, grzybów czy sera królował tam na stołach od XVII wieku, choć są dowody że już starożytni Rzymianie jadali dość podobne potrawy.

Mimo tego to Francuzi cieszą się najbardziej kulinarną sławą pasztetową.

  • Do wyrobu tradycyjnego pasztetu polskiego potrzeba kilka gatunków mięsa - najczęściej drób, wieprzowina, wołowina, królik, dodatkowo wątróbka, włoszczyzna. cebula.

Ugotowane i ostudzone mięso mieli się dwu lub trzykrotnie, dodaje przyprawy, często także gałkę muszkatołową.

Pasztet to wspaniały dodatek na świąteczny stół, jako przystawka lub kolacja.

Dziś prosty przepis na delikatny pasztet cielęcy.

Składniki:

  • 1 kg cielęciny bez kości
  • 40 dag boczku
  • 3 suszone grzyby, np. podgrzybki
  • 1 większa cebula
  • 30 dag wątróbki cielęcej
  • 10 dag słoniny
  • 5 jajek
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 2 liście laurowe + 3 ziela angielskie
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra, majeranek

Przygotowanie pasztetu:

  1. mięso płuczemy i razem z boczkiem kroimy w kostkę, zalewamy 2 szklankami zimnej wody, dodajemy namoczone i odciśnięte grzyby, pokrojoną w kostkę cebulę, liście i ziele, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką; ugotować i odstawić do ostygnięcia;
  2. mięso, boczek i grzyby wyjąć, w 1 szklance wywaru namoczyć bułki, wątróbkę opłukać, zawinąć w cienkie plastry słoniny i upiec w piekarniku nagrzanym do 180C bez termoobiegu grzaniem góra-dół, zmielić 2 lub 3 razy z mięsem, boczkiem, grzybami i odciśniętymi bułkami;
  3. wbić do masy jajka i wyrobić gładką masę, przyprawić w razie potrzeby;
  4. przełożyć do formy, zrobić na wierzchu wzorek widelcem (opcjonalnie) i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
  5. smacznego:) podaję go z chrzanem lub ćwikłą i marynowanymi warzywami, np. ogórkami czy papryką.

Przepis na pasztet lekko zmodyfikowany pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Kuchni Polskiej.

 

 

© Zasmakuj Kuchni
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci