Menu

Zasmakuj Kuchni

Kulinarnie, inspirująco, z pomysłem na każdy smakowity dzień.

Pieczona soczysta szynka

zasmakujkuchni

Na kanapki, do sałatki i to nie tylko od święta. Kiedyś takie domowe pieczenie kojarzyły mi się tylko ze świętami lub różnymi innymi dostojnymi rodzinnymi dużymi okazjami. Pamiętam jak w domu unosił się zapach przeróżnych świątecznych mięs, a my całą rodziną (razem z naszymi zacnymi kociakami i psiakami;) szaleliśmy z ochoty jak najszybszego próbowania i smakowania tych wszystkich pyszności :)

Od wielu lat piekę już rozmaite pieczenie "na szaro", takie jak karkówka czy schab ze śliwką raz na jakiś czas w roku, nie tylko od święta.

Teraz nabraliśmy ochoty na domową soczystą szynkę na kanapki. Także do deski wędlin i pieczeni, by przywitać gości czymś polskim i smacznym.

Pieczeń okazała się bardzo aromatyczna, z pięknym zapachem ziół i przypraw, delikatna. Musicie ją wypróbować.

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej - przekroiłam ją na pół i związałam sznurkiem dzięki czemu uzyskałam dwa zwarte kawałki
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, oregano, papryka ostra, przyprawa do wieprzowiny

Jak upiec szynkę?

Mięso natrzyj dobrze wymieszanymi przyprawami, polej olejem, wymieszaj, dobrze obtocz mięso. 

Tak wyglądała moja szynka przed upieczeniem:

20161022_101855

Piekarnik nagrzej do 200C bez termoobiegu. Piecz na środkowej półce przez 60 minut pod przykryciem od czasu do czasu zaglądając i polewając aromatycznym powstającym sosem. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160C i piecz jeszcze kolejne 30 minut.

Następnie wyłącz piekarnik, zostaw mięso (nadal pod przykryciem) do lekkiego wystudzenia.

Po upieczeniu:

20161022_155004

Dosłownie rozpływa się w ustach, nawet trudno ją kroić na kształtne i zwarte kawałki.

Moja rada:

Takie mięso możecie poukładać na domowe burgery z ulubionymi dodatkami, na pizzę lub dodać do ulubionej zapiekanki. U nas znikają na kanapce w towarzystwie chrzanu lub - kto woli - musztardy.

Smacznego:)

© Zasmakuj Kuchni
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci