Menu

Zasmakuj Kuchni

Kulinarnie, inspirująco, z pomysłem na każdy smakowity dzień.

Domowe bułki do burgerów

zasmakujkuchni

Zamiast iść na gotowego burgera, można zrobić go samemu w domu. Z domową bułką do burgera. I to - w zależności od fantazji i (nastroju) w kolorze! ;D

Ok, zajmuje to trochę czasu, ale satysfakcja jest niesamowita. Może to nie jest wyszukany obiad czy kolacja, ale jak poczęstujecie kogoś taką domową bułką z (oczywiście;) wymyślonym przez Was środkiem, tj. mięsem, cebulą, pomidorem, ogórkiem, sałatą, sosem, itp. to myślę, że z pewnością poproszą o dokładkę;) Przed podaniem przekrójcie i ugrilujcie obie połówki bułki. W dodatku bułeczki są naprawdę łatwe w wykonaniu.

Poniżej opiszę jak krok po kroku przygotować domowe bułeczki do burgerów - to tylko 3 kroki;)

Składniki:

  • 0,5 kg przesianej mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 150 ml wody
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki letniego roztopionego masła
  • płaska łyżeczka soli
  • jajko do posmarowania bułek
  • sezam do posypania bułeczek

Przygotowanie:

KROK 1:

W misce połącz mąkę z wodą, mlekiem, drożdżami, roztopionym masłem, dodaj też sól i cukier. Wszystkie składniki połącz ze sobą, dobrze wyrób ciasto, zagniataj je przez 5 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na 50 minut w ciepłe miejsce.

KROK 2:

Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i uformuj bułki. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką, odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.

KROK 3:

Jajko roztrzep w szklance i posmaruj nim wyrośnięte bułki. Dzięki temu będą ładnie błyszczały i sezam się do nich przyklei. Posyp sezamem.

Piecz w temp. 200C na środkowej półce bez termoobiegu przez około 15 minut - 20 minut.

Jeśli chcesz kolorowe bułki do burgerów dodaj do ciasta (na oko, tak by od razu widać było kolor):

- aby uzyskać kolor zielony - szpinak;

- aby uzyskać kolor różowo - bordowy - sok z buraka;

- aby uzyskać kolor żółty - kurkumę;

- aby uzyskać kolor pomarańczowy - tartą marchewkę.

Eksperymentuj i baw się domowymi bułkami, możesz je posypać makiem lub siemieniem lnianym - do woli;)

Smacznego:)

 

 

 

 

 

© Zasmakuj Kuchni
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci