Menu

Zasmakuj Kuchni

Kulinarnie, inspirująco, z pomysłem na każdy smakowity dzień.

Sos cumberland

zasmakujkuchni

Ten aromatyczny słodko - wytrawny sos pasuje do pieczonych mięs takich jak: kurczak, indyk, kaczka, także do różnych pieczeni "na szaro", tj. schabu, boczku, karkówki, czy pasztetu. 

Dodaje ciekawego smaku i podkreśla smak pieczonego mięsa.

Składniki

  • 4 łyżki żurawiny ze słoika
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (jeśli nie macie zastąpcie go dżemem z jagód)
  • 1 płaska łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka ostrego chrzanu
  • sok z połowy cytryny i sok z połowy pomarańczy
  • otarta skórka z połowy cytryny i pomarańczy
  • 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra - wedle uznania do smaku 

Jak przyrządzić?

Żurawinę razem z dżemem zmiksujcie na gładki krem, dodajcie łyżkę chrzanu, musztardę oraz czerwone wino, wymieszajcie.

Doprawcie do smaku sokiem i otartymi skórkami z połowy cytryny i pomarańczy, przyprawcie do smaku. Smacznego:)

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Szybka Pizza] *.icpnet.pl

    Super przepis :) Pozdrowienia z Szybkiej Pizzy :)

  • zasmakujkuchni

    Dziękuję, ja uwielbiam ten sos:)
    pozdrawiam i życzę smacznego:)

© Zasmakuj Kuchni
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci